Talenty okolo nás

Hana Vorobelová

Kedy si začala písať vlastné texty?
V siedmom ročníku som napísala prvú poviedku. Ale naplno som začala tvoriť v ôsmom ročníku, keď ma k písaniu doviedla učiteľka výtvarnej.

Pamätáš si na svoj prvý úspech?
Úplne prvým úspechom pre mňa bola pochvala od učiteľky. Na literárnej súťaži sa mi pošťastilo približne po pol roku, v polovici ôsmeho ročníka. Veľmi ma to motivovalo a potešilo, pretože sa mi dovtedy na súťažiach nedarilo.

Aký úspech je pre teba najvýznamnejší?
Nemám to rozdelené podľa dôležitosti, ale veľmi si vážim minuloročné ocenenie v literárnej súťaži Medziriadky.

Viem, že cenou bola účasť na letnom tábore. Ako ho hodnotíš?
Na začiatku som bola v strese a nevedela som, či naň mám vôbec ísť. Ale odhodlala som sa a nakoniec to nebolo také hrozné. Odniesla som si veľa poznatkov a rád porotcov ohľadom mojej tvorby, ktoré ma určite posunuli.

A najlepší zážitok?
Hmm, diskotéka alebo návšteva izby organizátorkinho malého syna, ktorý nám ukázal jeho korytnačku (bola oveľa menšia ako som čakala).

Asi v koľkých súťažiach si sa celkovo umiestnila a aký je tvoj najnovší úspech?
S pani učiteľkou sme posielali na takmer každú väčšiu literárnu súťaž, takže je ich celkom dosť. Možno pätnásť. Najnovšie som získala druhé miesto v Gorazdovom literárnom Prešove (v decembri).

Na konci deviateho ročníka ťa určili za premiantku školy a získala si aj cenu Hviezdy mesta Prešov od primátorky. Nemyslíš si, že to bolo z ich strany trochu prehnané?
Aj keby bolo, tých 166€ od školy si rada nechám. 

Veľmi často vyhrávaš knihy. Ktoré tituly a autori sú ti najbližší? A akú knihu máš rozčítanú?

Nemám jedného obľúbeného autora alebo knihu, pretože sa mi páči takmer všetko, čo prečítam. No z klasík si rada prečítam najmä Kafku, Turgeneva, Salingera alebo Hesseho a z kníh sa mi veľmi páčili napríklad Búrlivé výšiny, Traja kamaráti či Kto chytá v žite. Zo súčasnej literatúry je to hlavne Mitana. Momentálne čítam Dovlatovov Kufor a francúzsku knihu rozprávok. 

Zuzana Vorobelová (1.B)