Prečo začať deň raňajkami?

Raňajky sú základ dňa. Dávajú nášmu organizmu energiu do celého dňa a podporujú činnosť mozgu. 

Raňajkovať by mal každý, každý deň. Príprava raňajok nie je vôbec zložitá, naopak, urobiť si rýchle a zdravé raňajky je úplne jednoduché. Zdravé raňajky by mali mať 200-400 kcal. Bielkoviny: 20-40g, Sacharidy: 25g, Tuky: 20g.

Ak neraňajkujeme a ideme do školy, náš organizmus si nemá z čoho brať energiu na rozmýšľanie, učenie a sústredenie. Sme slabí, unavení a častokrát je nám aj zle. 

Argumenty, že nemôžem ráno jesť, lebo moje telo to odmieta,  alebo že ráno nestíham, sú neopodstatnené. Nechutí vám ráno jesť, pretože si telo na to nezvyklo. Pravdou je že sa vám nechce pripravovať raňajky, myslíte si, že strácate čas, keď by ste mohli ešte spať. 

Ak začnete raňajkovať, telo aj vy si na to zvyknete a o 3 týždne to bude pre vás samozrejmosťou. (Prečítajte si odporúčanú knihu: ATÓMOVÉ NÁVYKY od JAMESA CLEARA!)

Tak to vyskúšajte a uvidíte, že sa budete cítiť lepšie, budete veselší a plní energie.

Názor odborníka: 

,,Správne raňajky ľudskému organizmu zabezpečia rozhýbanie tráviaceho traktu, príjem vitamínov, tekutín, optimalizáciu príjmu energie pre chod mozgu a svalov. Preto i naďalej považujem vyvážené raňajky za najdôležitejšie jedlo dňa,” povedal Libor Javro.  

8 dôvodov, prečo by ste sa mali naučiť raňajkovať:

  • raňajkami naštartujete svoj metabolizmus
  • ak chcete schudnúť a mať svoju váhu pod kontrolou, bez raňajok to nepôjde
  • zdravé raňajky u detí a mládeže sú ochranou pred obezitou v dospelosti
  • optimálne raňajky vám pomôžu prečistiť tráviaci trakt
  • vďaka raňajkám budete mať dostatok energie počas celého doobedia
  • celý deň vás bude sprevádzať dobrá nálada (aj výkyvy nálad budú menej časté)
  • kvalitné raňajky predstavujú ochranu proti civilizačným ochoreniam, napr. proti cukrovke
  • vďaka pravidelným raňajkám v optimálnom zložení budete mať nižší stupeň inzulínovej rezistencie, čo je akýmsi predstupňom cukrovky

Čo je vhodné jesť na raňajky?

Raňajky by mali tvoriť 15 až 20% denného energetického príjmu a mali by obsahovať vyvážený pomer kvalitných bielkovín (rastlinného alebo živočíšneho pôvodu), zložených sacharidov, vitamínov a minerálov, vlákniny. Veľmi vhodnými raňajkami sú kaše, ktoré to všetko obsahujú. Pripraviť sa dajú nasladko aj naslano. V našich končinách ľudia preferujú sladké kaše. Ich výhodou je rýchla príprava, vyvážené zloženie a dobrá stráviteľnosť.

Anna Ružbarská (1.A)