Erasmus v Rumunsku

Vraví sa, že november je mesiacom dažďa, vetra, chladných nocí a tmavých dní. Ale pre nás bol november mesiacom spomienok. Vďaka projektu Erasmus sme mali možnosť okúsiť Rumunsko, ktoré preskočilo všetky naše očakávania.

Rada sa vrátim k slovu spomienka, keďže sme sa počas nášho pobytu v Bukurešti zameriavali predovšetkým na tému Druhej svetovej vojny, jej spojitosťou nielen s Rumunskom, ale aj s ostatnými krajinami, ktoré sme my, študenti, zastupovali. Zastávam názor, že vždy je dobré hľadieť na veci z rôznych uhlov pohľadu, a práve tu sme túto možnosť dostali, tak ako aj možnosť vnímať kontext minulosti – ako ovplyvňuje našu prítomnosť, a aký dopad bude mať na budúcnosť. Aj vám chcem priblížiť miesta, ktoré sme navštívili.

Nádherne strávený čas bol v deň, kedy sme navštívili mesto Sinaia a jeden z najznámejších zámkov – zámok Peleș. Tento monument spolu s návštevou zámku Cantacuzino (s kultúrnym dedičstvom rodiny, ktorej meno vieme vytušiť z názvu) nám vyrážal dych. Prezidentský palác, historické múzeum a dom Nicolaea Ceaușescu nás ešte hlbšie prinútili cítiť dych histórie a každým miestom, ktoré sme navštívili, sa prehlbovalo naše chápanie. Cestičky nesúvislých informácií sa spojili v ucelený zmysluplný obraz. Táto skúsenosť bola aj o nadväzovaní nových priateľstiev a chápaní našich odlišností. A skutočne, láskaví ľudia sa nájdu v každom kúte sveta, akonáhle sa ich snažíme spoznať a nesúdiť podľa prvého pohľadu.

Síce opisujem najväčšie pýchy Rumunska, ale zároveň pripomínam, že to všetko je súčasťou ľudí a kultúry, ktorú sa oplatí spoznať. November je mesiac spomienok, a my nikdy nezabudneme.

Veronika Centeková, 2.BA