Ako nás očaril spisovateľ Pavel Tomeš?

29. 10. 2023 našu školu navštívil spisovateľ Pavel Tomeš v rámci obľúbeného festivalu Prešov číta rád, ktorý každoročne už tradične organizuje Knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove.

Ďalšia beseda, ďalší článok o nezvyčajnom spisovateľovi… pred besedou ma opantali predsudky o tom, ako budem musieť hodinu počúvať nejakého narcisa, ako sa pýši svojou tvorbou. Ale keď začal rozprávať stand-up komik, spisovateľ Pavel Tomeš, zostala som paf.

Autor nám s pomocou milej moderátorky opísal jeho predošlé profesie redaktora a editora v novinách. V súčasnosti je stand-up komikom a spisovateľom. Taktiež nám predstavil svoje 3 spisovateľské diela. Tohle lidi hodně berou je zbierka fejtónov, z ktorej nám aj prečítal fejtón o tom, aké by bolo mať za suseda Davida Copperfielda. Humorný román o smrti s názvom Až na ten konec dobrý nám prezradil tajomstvo prebalu; a je to kniha, ktorú spisovateľ napísal ako čitateľ čitateľom. Dobre vie, aké otravné sú spojlery, a ako čitateľov baví objavovať tajomstvo kníh samých. 13! (13 faktoriál) je jeho najnovšie dielo – súbor krátkych poviedok, ktoré vyjdú už tento mesiac. Dočkali sme sa aj malého stand-up predstavenia a priblížil nám svoju skúsenosť nakladateľa.

Jeho úprimnosť a kreativita očarila celé publikum. Jeho obľúbená veta, ktorá znie ,,Co je to vlastně salát?“ nás taktiež nadchla. Ako spisovateľ nám vysvetlil kúzlo prvej vety v knihe. Pavel Tomeš je jeden z mála umelcov, ktorý dáva čitateľom zmysel čítať a tvorcom zmysel tvoriť. 🙂

Alexandra Dzurišová, 2. B