Imatrikulácia

Prijatie nás – prvákov medzi študentov Gymnázia sv. Moniky prebehlo v stredu 15.11. 2023.                    

Najskôr sme sa stretli na spoločnej svätej omši v Konkatedrále sv. Mikuláša, a zároveň nám prvákom triedni učitelia odovzdali pamätné listiny v tento náš  „Veľký deň.“ Po skončení svätej omše sme sa presunuli do kina Scala, kde tretiaci mali pripravený zaujímavý program, plný vydarenej zábavy.

Keďže imatrikuláciu sme na vlastnej koži nezažili, nevedeli sme, čo od toho očakávať. Či niektorým naskakovala husia koža, alebo zimomriavky, jedno je isté, zabavili sme sa všetci. Po náročnom pátraní, ktoré bolo zdokumentované na videu: Kto ukradol kalčeto? sme vyriešili túto záhadu a vinník bol pred všetkými prítomnými odhalený. 🙂

Tretiaci mali možnosť „viesť vyučovacie hodiny“ a ukázať nám, čo by sme sa mali naučiť od nich – starších a skúsenejších. Na triednických hodinách moderátori vyspovedali triednych učiteľov prváckych tried, odhalili ich fóbie, ktoré museli následne učitelia prekonať, a konfrontovali ich so školským poriadkom.

Po zazvonení zvončeka na hodinu slovenčiny mali vybraní odvážlivci z jednotlivých tried prvého ročníka  vystúpiť na pódiu a predviesť svoje zapálenie pre slovenčinu v podobe pantomím a vytvárania viet. Nezabudli ani v rôznych podobách prednášať básne. Na umení a kultúre si precvičili svoje znalosti z hudobnej oblasti, kedy do textu piesní mali dopĺňať text. Nezapreli sa ani pri telesnej výchove a s odvahou ukázali svoje nadanie pre  šport, a to konkrétne aerobic a hobby horsing. Predviedli naozaj skvelé výkony! Na záverečnej hodine taliančiny nás navštívil „všetkým veľmi dobre známy pekár“,  ktorý predviedol svoj „talent“ na pečenie pizze (aj tej netradičnej :-)). Pozval k sebe pár prváckych pomocníkov z javiska, ktorí mali s netradičným náradím rozvaľkať cesto a rozkrútiť ho nad hlavou. Za všetky hodiny sa zbierali body pre jednotlivé triedy a na záver ich naši skvelí moderátori sčítali a vyhlásili víťaza. V posledných sekundách sme si vypočuli  cover piesne od Miley Cyrus – Flowers v monikáčskej verzií.

Po hodinách naplnených zábavou sme sa stretli až v podvečer, v školskej telocvični na spoločnej imatrikulačnej párty, ktorá bola obohatená počas tanečných prestávok o rôzne zábavné aktivity, ako napr. stoličkový tanec. Nechýbalo ani občerstvenie v podobe kofoly, hot-dogov a palaciniek.      

V neskorých hodinách sme sa pobrali domov so skvelým pocitom zábavou naplneného dňa  a s nezabudnuteľnými spomienkami, výnimočnými pre každého prváka na strednej škole.

Dominika Tarjanová, 1.A.