J. Markoš: Sila rozumu v bláznivej dobe, 2019

„Píše sa rok 2012… V malej internetovej herni sedí približne desiatka hráčov, mnohí z nich si predplatili pobyt v nej na niekoľko dní. Vstupuje 23-ročný inžinier Čchen Jún-Jú a zaplatí za 23 hodín hodín online hrania. Po desiatich hodinách strávených vo svete World of Warcraft umiera. Hlava mu klesne na prsia a ruky ostanú spočívať na klávesnici.

Jeho smrť vôbec nikto nespozoruje. Na konci jeho predplateného času, o trinásť hodín neskôr, ho príde zobudiť zamestnanec kaviarne. Až on si všimne, že mladý muž je mŕtvy, a privolá políciu. Viacerí hráči zistia, že sa deje niečo nezvyčajné, až v okamihu, keď muži zákona oblepujú herňu policajnou páskou… Niektorí hráči ani v tomto okamihu neopustili počítače. Pokračovali v hraní, až pokým ich policajti nevyviedli.“ (str. 17)

Ján Markoš, lektor kritického myslenia a šachový veľmajster, otvára azda najaktuálnejšie problémy dnešnej doby, kedy je sila rozumu nevyhnutná. Ak sa chceme orientovať v internetovej divočine a prežiť bez ujmy (hlavne duševnej), v psychickom zdraví, v harmonických vzťahoch, so spoločenským nadhľadom a triezvym úsudkom na politiku a veci verejné…, teda ako zdravá konzistentná osobnosť, je nevyhnutné nielen zobrať jeho rady na vedomie, ale neustále sa nimi riadiť.

Kniha Sila rozumu v bláznivej dobe, ktorá sa stala bestsellerom Denníka N, je napísaná nie sucho, ale veľmi pútavo a živo, je plná konkrétnych a názorných príkladov zo života, ktoré nás niekedy udivujú svojou bizarnosťou, a vytvárajú ilúziu magického realizmu. Možno práve preto je čas uvedomiť si, že „internet je ako stoka“ (str. 89), z ktorej by sme mali slobodne vystúpiť a svoj zrak zamerať na skutočnú realitu, v ktorej môžeme nájsť svoje autentické šťastie.

Anežka Richtariková

https://www.artforum.sk/katalog/127476/sila-rozumu-v-blaznivej-dobe