Týždeň v Taliansku z projektu Erasmus+

Nezabudnuteľný, obohacujúci, bellissimo. Toto však nie sú jediné prívlastky, ktorými by sa dal opísať náš týždeň v Taliansku. 

Sedem dní v spoločnosti študentov z Fínska, Španielska, Rumunska a Talianska nebolo ani zďaleka toľko, koľko by sme si priali mať. Zmes národností a kultúr od severnej až po južnú Európu vytvorila neopísateľnú atmosféru pre nás všetkých. Témou nášho  projektu Erasmus+ bola: Miestna história v európskom kontexte, alebo inak povedané, ako historické udalosti daných krajín vplývali na celkovú situáciu v Európe. Taliani sa rozhodli ostatným študentom priblížiť tému odboja počas 2 sv. vojny. Dejiny sa vždy najlepšie učia práve od miestnych, ktorí najlepšie poznajú svoju históriu. Aj toto je jeden z mnohých dôvodov, prečo bol tento pobyt taký obohacujúci. Mali sme možnosť navštíviť mestá Bari a Altamura, niektoré dni sme dokonca trávili so študentmi v ich škole v meste Bitteto, kde nám okrem iného predstavili aj ich školský systém. Aj napriek tomu, že sme sa spolu stretli najmä kvôli poznaniu európskych dejín, nič sa nevyrovná vzťahom, ktoré sme tam nadviazali. Autentické talianske prostredie sme nasávali aj v našich rodinách, v ktorých sme boli ubytovaní. Práve vďaka pobytom v rodinách sme mohli hlbšie preniknúť do ich kultúry, kuchyne a zvyklostí. Niekoľkochodové večere, prívetiví susedia a živá atmosféra v uliciach až do noci dokonale ukazovali, ako tam ľudia naozaj žijú. 

Na Slovensko sme sa teda vrátili s ohromným množstvom pekných spomienok a zážitkov, ktoré v nás budú ešte dlho rezonovať a pripomínať tento nezabudnuteľný týždeň. Dokonca sa medzi nami nájdu aj takí, ktorí už teraz majú kúpené letenky na letnú sezónu späť do Bari

Sofia Biloveská, IV.BA